11 Ιουλίου 2017

Καλή μητέρα


Καλή μητέρα είναι η ευτυχισμένη...Artist: Jan Sluijters (detail)
Πολλά έχουμε όλοι ακούσει για τον ορισμό της καλής μάνας.
Ταμπέλες και κριτικές με άπειρες συμβουλές και σοφά λόγια ειδικά σε αυτό τον νέο κόσμο του διαδικτύου που ο καθένας εκφράζει ελευθέρα την γνώμη του. Άλλοτε από προσωπικές του εμπειρίες και άλλοτε επειδή πραγματικά έχει γνώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
Με την εξέλιξη της κοινωνίας και της επιστήμης  πολλά έχουν αλλάξει στον τρόπο που οι μητέρες μεγαλώνουν τα παιδιά τους σήμερα. Η σημερινή μητέρα έχει πολλούς ρόλους : της εργαζόμενης  όχι στα χωράφια του συζύγου της, αλλά σε μεγάλες εταιρίες με φοβερό ανταγωνισμό και καθημερινό άγχος,
Το  ρόλο της συντρόφου, είναι αυτή που θα υποδεχτεί τα βράδια το σύζυγο της και παρόλη την κούραση της θα καθίσει διπλά του, παίρνοντας την ίσως ο ύπνος στον καναπέ. Έχει επίσης το ρόλο της οικιακής βοηθού και οικονόμου, είναι αυτή που θα συντονίσει την ισορροπία του οικογενειακού προϋπολογισμού …όμως ο πιο σημαντικός της ρόλος είναι το μεγάλωμα των παιδιών της.

Είναι εκείνος ο τομέας που καταλαμβάνει την σκέψη της εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, είναι ο τομέας που ζητά ενστικτωδώς να εξελιχθεί  και να προσφέρει ακόμα και όταν δεν μπορεί, σε αυτά τα αγγελούδια που έφερε στην ζωή.
Εκεί λοιπόν είναι το μυστικό της ισορροπίας η όποια ομολογουμένως κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή, και είναι αλληλένδετη με πολλούς παράγοντες ο ήδη διαμορφωμένος  χαρακτήρας της κάθε γυναίκας, οι  γεωγραφικές και  πολιτισμικές επιρροές  ανάλογα την χώρα που ζει.
Παρατηρώντας διαφορετικές κουλτούρες τα παιδιά μεγαλώνουν, με λίγα ή  με πολλά, με αυστηρότητα ή με απόλυτη ελευθερία, με βία ή με χάδι, με αγάπη ή με θυμό …μεγαλώνουν γενιές,  γίνονται ενήλικες  και διαμορφώνουν το μέλλον αυτής της γης.
Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών; Υπάρχει;  Άλλοι θα σου πουν, όρια χωρίς όρια τα παιδιά νιώθουν αβέβαια…. άλλος θα σου πει χρόνο με τα παιδιά σου γιατί αυτά θα θυμούνται και σε αυτές τις στιγμές θα βρουν τα στοιχεία των αναμνήσεων να στηριχτούν στο μέλλον.
Άλλος θα πει αγάπη γιατί μέσα από αυτή την υπέροχη δύναμη θα φτιάξουν ένα όμορφο χαρακτήρα, κάποιος θα πει γνώσεις γιατί χωρίς αυτές δεν έχουν εφόδια για το αύριο,  κάποιοι άλλοι θα πουν χρήματα για να μπορέσουν να χτίσουν την αρχή της καριέρας τους ….Γνώμες ένα σωρό και πρέπει άλλα τόσα, διαδρομές που δεν έχουν τελικά καμία αρχή και τέλος …τι είναι λοιπόν το σωστό; Ποια είναι η καλή μανά;
Και συ που δεν μπορείς να τα συνδυάσεις όλα; -Εσύ ναι …εσύ ακριβώς, είσαι κακή μανά; Είσαι αποτυχημένη; Φταις; Κατέστρεψες τα παιδιά σου; Στοπ ….δεν υπάρχει συνταγή …δεν υπάρχει τίποτα …υπάρχεις μόνο εσύ.
Εσύ ακριβώς κρατάς μέσα σου την λύση. Τα παιδιά χρειάζονται μόνο ευτυχία που δεν τους την προσφέρει κανένα πρόγραμμα καμία τυποποιημένη συμβουλή.
Η κάθε μανά ξέρει τι έχουν τα παιδιά της ανάγκη και μπορεί να τους προσφέρει το μέγιστο μόνο όταν είναι η ιδία ισορροπημένη και ευτυχισμένη, μόνο όταν βγει από την θέση του θύματος που την έχουν αυτόματα βάλει λέγοντας πως μανά θα πει αυτοθυσία, μπορεί να τα βοηθήσει να σταθούν κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη μόνο όταν η ίδια έχει βαθιά γνώση για τον εαυτό της  και της επιθυμίες της.
Μπορεί να τα βοηθήσει μόνο όταν τους δείξει ότι  έχει  και αυτή ανάγκες ότι έχει τις κακές της στιγμές άλλα και πως τις ξεπερνά. Μανά είναι αγάπη, ειλικρίνεια ελευθερία και μην ξεχνάτε μάνες γίνονται οι δυνατές ….και έχουν κάθε δικαίωμα να είναι ευτυχισμένες….

Γράφει η Μαρία Βορνιωτάκη, M.D, Ειδ. Νευρολογίας
Πηγή: psychorropia.gr